Psykodraama on koulutetun ammattilaisen ohjauksessa tapahtuvaa luovaa ryhmätyötä, missä asioita käsitellään spontaanin draaman keinoin. Psykodraamassa käytetään improvisoituja roolityöskentelyjä, jossa ryhmän jäsenet esittävät erilaisia tapahtumia ottaen näyttämöllä rooleja. Luovassa työskentelyssä voidaan näyttämölle tuottaa mitä tahansa tilanteita, tapahtumia, tarinoita ja unia.
Terapeuttisessa psykodraamassa päähenkilö esittää näyttämöllä omaa elämäänsä ja sisäistä maailmaansa. Eläytyvä työskentely tekee mahdolliseksi tunteiden purkamisen ja elämyksellisen puhdistautumisen, mutta myös asioiden ilmaisemisen, tutkimisen, harjoittelun ja korjaamisen. Jokainen ryhmään osallistuva voi työskennellä tuntien ohjaajan ja ryhmän tuen takanaan.
Ammatillisen psykodraaman kenttään kuuluvat psykodraaman lisäksi myös sosiodraama, sosiometria ja tarinateatteri, joita voidaan käyttää terapian lisäksi koulutuksessa ja työnohjauksessa.
Psykodraamalliset menetelmät ovat hyvin tehokkaita ja intensiivisiä. Niiden soveltaminen edellyttää hyvää ammattitaitoa ja turvallista etiikkaa. Ohjaajien on oltava työhönsä asianmukaisen koulutuksen saaneita ammattilaisia.
Lisätietoja psyko- ja sosiodraamasta voi lukea seuraavista linkeistä:
- MOPSI.org (Morenolaisen psykodraaman kouluttajayhdistys ry)
- Pohjoisenpsykodraama.fi ( Pohjoisen Psykodraama, Oulu )
- Psykodraamaohjaajat.fi
- ihmis.fi ( Ihmissuhdetyö ry. )
- IAGP (International Association of group psychotherapy, psychodrama section)
- FEPTO (Federation of European Psychodrama Training Organisations)